Välkommen till

Gunvor Johdets Bonadssamling!

Bonadens historia i Sverige

Det började kring sekelskiftet och blev ett mode som spred sig hastigt tack vare postorderkataloger och mönstertidningar. Snart hängde det broderade bonader på var och varannan vägg. Till en början var det mest hos herrskapsfolket eller det så kallade bättre folket men så småningom fick de sin största spridning hos torpare och bönder, arbetare och tjänstemän. Bonaderna hängde där på hedersplatserna, i bildfattiga miljöer utan konkurrens.

Sedan gick det en tid och de gamla bonaderna plockades fram ur linneskåpens gömmor eller ur någon gulnad kartong på vinden. Vi satte då upp gamla bonader på väggarna igen, ofta i en som-marstuga, gärna över en dragkista, för att återskapa något av den gamla tiden, som uppfattas som så god. Nostalgi! Någon sprättade bort hanken på en bonad som en tid använts som tork-handduk. Det var vid den tiden, i slutet av 1960-talet, då vi också satte på lusekoftor och näbbstövlar. En tid av tillbakablickande. Bonader såldes styckvis på auktionerna och flera stora privata samlingar kom till. Gunvor Johdets Bonadssamling var en av de största.

Källa: Boken Broderade Bonader av Noomi Augustsson

I Svenska Manufakturlagret Oscar Ahréns sommarkatalog 1926 kunde den hugade spekulanten välja mellan 37 olika bonads-motiv. Bonaderna kan se olika ut från tid till tid och från plats till plats. Det är ofta stora bonader i stora salar och små bonader i små rum. Bonader avsedda för salonger och förmak eller bästa-rummet är på ett vis medan barnkammarbonader och köksbona-der är på ett annat. Det har också med mode och idéer att göra, vad som var rätt och riktigt.

Under 1940-talet hade bonaderna en nedgångsperiod. De ansågs fula och konstlösa jämfört med andra tryckta bilder och "äkta" oljemålningar. De gamla bonaderna hade blivit blekta och slitna eftersom det inte broderades några nya i samma utsträckning som tidigare. Det är också många enkla och tafatta bonader från den tiden vilket kan bero på att det under andra världskriget var svårt att få tag i material.

Gunvor Johdets Bonadssamling © 2012